“ Hartelijk welkom op onze 3 Baritons site. Op deze site kunt U alle wetenswaardigheden lezen en downloaden over de voortgang van dit bijzonder en exclusieve concept.  Korte videofragmenten, geluidsfragmenten, biografieën van de heren,  links naar diverse sites, en niet te vergeten de agenda natuurlijk zodat u zelf uw keuzes kunt maken in het bezoeken van de exclusieve concerten .

3 Baritons , bestaat uit de ongedachte combinatie van 3 populaire klassieke zangers die elk kunnen bogen op grote populariteit en groot vakmanschap als het gaat om concerten, theaterproducties, opera, operette, musical, en Tv en Filmproducties.”

Ernst Daniel Smid            Henk Poort                     Marco Bakker

INTERVIEW MARCO BAKKER

Marco Bakker heeft nooit de indruk gewekt dat hij met zijn conservatoriumdiploma op schoot naast de telefoon heeft zitten wachten op de ontwikkeling van zijn carrière. Los van het feit dat hij dat diploma helemaal niet heeft, is hij nooit vies geweest van aanpakken. Toen hij in de operaklas zat van het Amsterdams Conservatorium, bekostigde hij dat door in het ensemble te zingen van de musical My Fair Lady. ' Zevenhondervijftig keer hebben we dat gespeeld. Toen we in Carré stonden, was dat goed te doen. Ik had een huurkamertje in Amsterdam. Maar toen we het land in gingen, was het wel zwaar. Dan kwam je diep in de nacht thuis met de bus en dan de volgende ochtend om acht uur weer in de klas zitten. Maar ik heb veel geleerd van Johan Kaart en van Wim Sonneveld. Ik stond in de coulissen altijd naar ze te kijken'.

Hij groeide op in Beverwijk, als één na oudste in een gezin met drie meiden. Omdat vrienden naar de kweekschool gingen, deed hij dat ook. Wat hij ermee wilde, wist hij niet. Maar het was een brede opleiding. Er kwam een schoolbandje en Marco Bakker, negentien inmiddels, werd de zanger-gitarist. Bij het eerste optreden kwam een moeder van een vriendinnetje naar me toe. Ik moest zangles nemen. Ze wist ook wel een docente: Coby Riemersma.

Klusjes:

' Dat was een zangpedagoge. Ze vond dat ik talent had, dat ik naar het conservatorium moest. Voor mij betekende dat ik stopte met de kweekschool. Mijn ouders vonden dat ik het financieel dan ook zelf maar moest uitzoeken. Ik kon de lessen bij Coby niet betalen maar dat vond ze niet erg. Ze gaf gratis les en in ruil daarvoor moest ik klusjes doen voor haar. Ik heb een heel tuinhuis voor haar gebouwd'.

Marco maakte zijn debuut in een voor hem door Ton de Leeuw gecomponeerde opera' De Droom', die op het Holland Festival in 1965 in première ging. Zijn populariteit steeg tot grote hoogten. Hij heeft veertien jaar een televisieshow gehad: vijf shows en één in het buitenland opgenomen special per jaar. In 1982 figureerde Marco Bakker zelfs in een hit van de razend populaire popgroep Doe Maar. In ' Doris Day' (er is geen bal op de tv) zit de zin 'Bah wat een misère, als Marco staat te blèren. Henny Vrienten heeft nog gevraagd of ik dat erg vond. Natuurlijk niet. Ik heb grote bewondering voor Henny maar hun muziek vond ik niet leuk, die irriteerde me zelfs. In tegenstelling tot Willeke en haar dochter trouwens. Die vonden het hartstikke leuk. Ik was in die tijd ook al eens gepersifleerd door Van Kooten en De Bie. Tja, Toon Hermans had ooit gezegd: ' Het geeft niet hoe ze je persifleren; als ze het doen, ben je nog in de picture'.

Terug naar De 3 Baritons. Een succesformule die als grap is ontstaan. Een jaar of twaalf geleden was er een gala op de televisie voor een goed doel. Ivo Niehe kwam op het idee om Ernst, Henk en mij te laten optreden als De 3 Tenoren. Ernst werd geschminkt als Pavarotti, Henk als José Carreras en ik was Placido Domingo. We deden een blokje van een minuut of tien. Na de uitzending hingen er direct een paar platenmaatschappijen aan de telefoon die wel een cd met ons wilden maken. We hebben toen besloten om onze agenda's op te schonen en op tournee te gaan. Dat is daarna wel een beetje verwaterd. Ieder van ons had veel te doen.

Tot twee jaar geleden, toen werden we gevraagd voor een liefdadigheidsgala in Noordwijk. Daar hebben we oud repertoire gedaan. Daar kwam zoveel respons op dat we onze agenda's weer hebben opgeschoond. Misschien doen we dit jaar nog kerstconcerten, maar in principe doen we na deze twee jaar niets samen.

Daarna wordt er een programma speciaal aan hem opgehangen, omdat Bakker dan vijftig jaar in het vak zit. ' En dat in de aanloop naar mijn 75e verjaardag', glundert hij. Het lijkt me een mooie afsluiting van mijn carrière. Maar echt stoppen? Ik vind het nog steeds een mooi vak. Ik ga gewoon door tot ik het niet meer leuk vind of ik moet het fysiek niet meer aankunnen, of het publiek moet wegblijven.

Door: Ton Ouwehand d.d. 25 januari 2010

 

Geplaatst op: 25 Jan 2010 door: De 3 Baritons
Content Management Powered by CuteNews


Design by: Satchmo Design